Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn.  r.

Poniedziałek , 
Obiad
 
Wtorek, 
Obiad
 
środa, 
Obiad

 

czwartek, 
obiad

 

piątek, 
obiad

 

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  08.07.2024 r. - 12.07.2024 r.

 

 

Poniedziałek, 08.07.2024 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1. Płatki kukurydziane na mleku-
200.00g ( mleko łącznie z
laktozą, zboż a zawierające
gluten))składniki: Mleko, Płatki
kukurydziane [składniki: mąka
kukurydziana, ekstrakt słodowy
jęczmienny, cukier, sól, , karoten,
karmel, może zawierać mleko]
2. Chleb pszenno-żytni - 35.00g (
zboża zawierające
gluten)[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
3. Chleb z ziarnami- 9.71g ( zboża
zawierające gluten)[składniki:
ziarna słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna, siemię
lniane, cukier, sól, gluten pszenny,
mąka żytnia, kwas żytni]
4. Pomidor -25.00g
5. Sałata- 4.81g
6. Herbata czarna bez cukru -
192.25g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata czarna w
torebkach
7. Cukier- 3.84g
8. Masło extra - 4.00g
9. Pasta jajeczna z majonezem ze
szczypiorkiem - 30.00g ( jaja,
mleko łącznie z laktozą,
gorczyca)składniki: Jaja,
Majonez, Szczypiorek, Masło
1. Kluski kładzione - 150.00g(
zboża zawierające gluten, jaja,
mleko łącznie z laktozą)
składniki: Mąka pszenna typ
450 , Mleko, Jaja
2. Surówka z kapusty białej z
pomidorem z olejem
słonecznikowym - 80.00g
składniki: Kapusta biała,
Pomidor, Olej słonecznikowy,
Cukier, Koper ogrodowy
3. Zupa botwinkowa z
ziemniakami z zieleniną-
250.00g ( mleko łącznie z
laktozą, seler) składniki: Woda
wodociągowa, Ziemniaki,
Burak, Marchew, Mleko,
Pietruszka korzeń, Pietruszka
liście , Seler korzeniowy, Por,
Cytryna , Masło śmietankowe,
Czosnek
4. Kompot - 200.00g ( seler)
składniki: Woda wodociągowa,
Jabłko, Mieszanka owocowa
mrożona
1. Kiwi - 30.00g
2. Kakao na mleku -
170.00g ( mleko
łącznie z
laktozą)składniki:
Mleko, Kakao
3. Kajzerka - 25.00g(
zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
4. Ser żółty - 10.00g(
mleko łącznie z
laktozą)

 

Wtorek, 09.07.2024 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

1. Płatki owsiane na mleku -
190.00g ( mleko łącznie z
laktozą, zboża zawierające
gluten)składniki: Mleko,
Płatki owsiane
2. Chleb pszenno-żytni- 35.00g(
zboża zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda, sól,
drożdże]
3. Chleb słonecznikowy - 9.80g(
zboża zawierające gluten)
[składniki: mąka żytnia, woda,
nasiona słonecznika, mąka
pszenna, sól, cukier]
4. Pomidor - 25.00g
5. Ogórek- 25.00g
6. Sałata- 4.90g
7. Cukier - 4.90g
8. Masło extra - 4.00g ( Mleko
łącznie z laktozą)
9. Arbuz- 100.00g
10. Kiełbasa żywiecka - 20.00g(
Gluten, Gorczyca, Dwutlenek
siarki, Mleko, Seler . składniki
; mięso wieprzowe 84,6%,
woda, sól, białko sojowe,
przyprawy, substancje
zagęszczające
1. Zupa kalafiorowa z zacierkami z
zieleniną- 250.00g ( mleko łącznie z
laktozą, seler, jaja), składniki: Woda
wodociągowa, Marchew, Kalafior
mrożony, Zacierka makaronowa,
Pomidor, Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Jogurt naturalny,
Masło śmietankowe, Pietruszka liście
2. Ziemniaki - 180.00g
3. Koper ogrodowy- 1.94g
4. Panierka - 30.00g( jaja, zboża
zawierające gluten) składniki: Olej
rzepakowy, Jaja, Bułka tarta , Mąka
kukurydziana
5. Surówka z ogórka z rzodkiewką z
jogurtem naturalnym - 80.00g( mleko
łącznie z laktozą), składniki: Ogórek,
Rzodkiewka , Jogurt naturalny
6. Kompot - 200.00g ( seler)składniki:
Woda wodociągowa, jabłka, mieszanka
kompotowa mrożona
7. Mięso z piersi kurczaka - 50.00g
1. Herbata owocowa -
194.14g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
owocowa w torebkach
2. Ryż na mleku z musem
truskawkowym -
170.00g( mleko łącznie z
laktozą, seler) składniki:
Mleko, Truskawki
mrożone, Ryż biały,
Cukier

 

środa , 10.07.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Kakao na mleku -
200.00g( mleko łącznie
z laktozą) składniki:
Mleko, Kakao
2. Kajzerka - 40.00g(
zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
3. Bułka - 9.80g ( zboża
zawierające
gluten)[składniki: mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, woda, drożdże,
cukier, sól]
4. Ogórek- 25.00g
5. Sałata- 9.80g
6. Rzodkiewka- 9.80g
7. Arbuz- 90.00g
8. Masło extra - 4.00g (
mleko łącznie z
laktozą)
9. Cukier - 4.90g
10. Herbata czarna bez
cukru - 196.08g
składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
czarna w torebkach
11. Cytryn 1.96g
12. Dżem 100% owoców-
1.96g
13. Ser żółty - 20.00g (
mleko łącznie z
laktozą)
1. Zupa krupnik z zieleniną-
250.00g ( zboża zawierające
gluten, seler, mleko łącznie z
laktozą)składniki: Woda
wodociągowa, Ziemniaki,
Marchew, Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Kasza
jęczmienna perłowa, Masło
śmietankowe, Pietruszka liście
2. Makaron świderki - 40.00g (
zboża zawierające gluten)
3. Mięso od szynki- 60.00g
4. Sos - 50.00g( zboża zawierające
gluten) składniki: Woda
wodociągowa, Cebula , Mąka
pełne ziarno typ 2000 [składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista
powstała z całego ziarna; łuski,
bielma i zarodka]
5. Marchewka gotowana z
groszkiem z masłem - 80.00g(
zboża zawierające gluten, mleko
łącznie z laktozą, seler) składniki:
Marchew, Groszek zielony
mrożony, Masło śmietankowe,
Cukier, Cytryna, Mąka
wieloziarnista
6. Kompot - 200.00g( seler)
składniki: Woda wodociągowa ,
Jabłko, Mieszanka kompotowa
mrożona
1. Herbata owocowa - 200.00g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
owocowa w torebkach
2. Chałka - 30.00g ( zboża
zawierające gluten, jaja,
mleko łącznia z
laktozą)[składniki: mąka
pszenna, woda, cukier,
margaryna, woda, sól, jaja,
drożdże, mleko w proszku,
sól,  barwnik; karoteny]
3. Ser twarogowy półtłusty
30.00g ( mleko łącznie z
laktozą)
4. Rzodkiewka - 9.80g
czwartek , 11.07.2024 r.
śniadanie Obiad podwieczorek
1. Płatki jęczmienne na
mleku - 180.00g ( mleko
łącznie z laktozą, zboża
zawierające gluten),
składniki: Mleko, Płatki
jęczmienne
2. Chleb pszenno-żytni-
35.00g( zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni(
mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże]
3. Chleb z ziarnami- 9.62g(
zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, mąka żytnia,
mąka żytnia razowa,
woda, siemię lniane, płatki
ziemniaczane, sól, gluten
pszenny, drożdże,
słonecznik]
4. Masło extra - 4.00g (
mleko łącznie z laktozą)
5. Cukier- 5.00g
6. Pomidor- 25.00g
7. Ogórek - 25.00g
8. Sałata - 4.81g
9. Herbata czarna bez cukru -
192.31g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna w torebkach
10. Szynka delikatesowa-
20.00g [składniki: kiełbasa
z mięsa indyczego i
wieprzowego, na 100g
gotowego produktu zużyto
32,3% mięsa z indyka, 
19,3% mięsa
wieprzowego, alergeny-
gluten, soja, gorczyca,
dwutlenek siarki, mleko
łącznie z laktozą, seler]
1.
Zupa grochowa z zieleniną-
250.00g ( seler, mleko łącznie
z laktozą) składniki: Ziemniaki
, Woda wodociągowa,
Marchew, Pietruszka korzeń,
Seler korzeniowy, Por, Groch
nasiona suche, Masło
śmietankowe, Pietruszka liście
2.
Naleśnik biszkoptowy -
130.00g ( zboża zawierające
gluten, mleko łącznie z
laktozą, jaja), składniki:
Mleko, Mąka pszenna typ
450, Jaja, Olej rzepakowy
3.
Brzoskwinia w syropie- 40.00g
4.
Surówka z sałaty z
rzodkiewką, szczypiorkiem i
jogurtem naturalnym -
50.00g( mleko łącznie z
laktozą) składniki: Sałata,
jogurt naturalny[składniki:
Składniki , żywe kultury
bakterii jogurtowych,
wyprodukowano bez
stosowania GMO],
Rzodkiewka, Szczypiorek,
Cukier
5.
Woda z cytryną z miętą -
200.00g składniki: Woda
wodociągowa, Cytryna,
Herbata miętowa
6.
Ser twarogowy półtłusty-
60.00g ( mleko łącznie z
laktozą)

Herbata owocowa - 192.31g
składniki: Woda wodociągowa ,
Herbata owocowa w torebkach
2.

Ciasteczka owsiane z
jabłkami - 76.92g( zboża
zawierające gluten, jaja,
mleko łącznie z laktozą,
orzech) składniki: Jabłko,
Płatki owsiane , Jaja, Cukier,
Masło śmietankowe;
[składniki: tłuszcz mleczny
52%, tłuszcz roślinny 15%,
śmietanka pasteryzowana, olej
roślinny rzepakowy, kultury
bakterii mlekowych], Mąka
pszenna typ 450 , Orzechy
włoskie, Rodzynki [składniki:
opakowanie zawiera ;rodzynki
99,5%, olej bawełniany i/lub
słonecznikowy, zawartość soli
w produkcie wynika wyłącznie
z obecności naturalnie
występującego sodu]

Piątek, 12.07.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek

1.

Kasza manna na
mleku -190.00g (
mleko łącznie z
laktozą, zboża
zawierające gluten),
składniki: Mleko,
Kasza manna
2.

Kajzerka – 35.00g(
zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
3.

Bułka grahamka -
10.00g( zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, woda, drożdże,
cukier, sól]
4.

Pasta drobiowa z
majonezem - 30.00g(
jaja, gorczyca) składniki:
Mięso z piersi kurczaka bez
skóry, Majonez
5.

Masło extra - 4.00g(
mleko łącznie z
laktozą)
6.

Cukier - 5.00g
7.

Pomidor - 25.00g
8.

Ogórek - 25.00g
9.

Sałata- 4.90g
10.

Herbata czarna bez
cukru - 196.08g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna w torebkach
11.

Cytryna - 1.96g

Zupa parzybroda z
zieleniną- 250.00g( mleko
łącznie z laktozą, seler);
składniki: Ziemniaki, Woda
wodociągowa , Marchew,
Kapusta biała, Seler
korzeniowy, Por, Pietruszka
korzeń, Masło śmietankowe,
Pietruszka liście
2. Ryż biały - 55.00g składniki:
Ryż biały, Olej rzepakowy
3. Miruna- 60.00g (ryba)
4. Sos warzywny- 80.00g
składniki: Marchew, Por ,
Cebula
5. Kompot - 200.00g( Seler);
składniki: Woda wodociągowa, Jabłko,
Mieszanka kompotowa mrożona

Herbata owocowa - 196.08g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
2.

Budyń waniliowy - 170.00g (mleko
łącznie z laktozą, jaja)składniki:
Mleko, Żółtka jaja, Skrobia
ziemniaczana, Cukier, masło
śmietankowe [składniki: tłuszcz
mleczny 52%, tłuszcz roślinny 15%,
śmietanka pasteryzowana, olej
roślinny rzepakowy, kultury bakterii
mlekowych], Cukier z prawdziwą
wanilią
3.

Kiwi - 30.00g
4.

Rogalik - 33.00g ( zboża
zawierające gluten, jaj, mleko
łącznie z laktozą); [składniki: mąka
pszenna, woda, cukier, jaja,
margaryna, drożdże, mleko w
proszku, sól, barwnik; karoten]

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka