Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn.  14.04 - 18.04.2025 r.

Poniedziałek , 14.04.2025 r.

Obiad

1. Jogurt naturalny - 30.00g (Mleko, łącznie z laktozą)
2. Pierogi z serem - 210.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające gluten) [składniki: ser
twarogowy półtłusty 40% na 100g produktu, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, woda, olej
słonecznikowy, cukier]
3. Zupa fasolowa z zieleniną- 330.00g (seler produkty pochodne, mleko łącznie z laktozą) składniki:
Woda wodociągowa, Ziemniaki, Marchew, Pietruszka, Seler korzeniowy, Por, Fasola biała, Cebula,
Pietruszka liście, Czosnek
4. Woda z miętą - 200.00g składniki: Woda wodociągowa , Herbata miętowa, Cytryna
5. Surówka wielowarzywna- 100.00g( skład- Por, Kapusta, Pomidor, Ogórek kwaszony, Olej słonecznikowy,
Cukier)
6. Bułka -10g( zboża zawierające gluten)

Wtorek, 15.04.2025 r.
Obiad

 

1. Koper ogrodowy- 1.70g
2. Panierka - 30.00g (Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten) składniki: Jaja, Olej
rzepakowy, Bułka tarta, Mąka kukurydziana
3. Ziemniaki - 270.00g
4. Schab wieprzowy bez kości- 100.00g
5. Surówka z kapusty białej z porem z papryką z sosem jogurtowo-majonezowym - 110.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne) składniki: Kapusta biała,
Por, Papryka czerwona, Jogurt naturalny, Majonez, Cukier, Cytryna
6. Zupa pomidorowa z makaronem z zieleniną- 350.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa, Marchew, Makaron świderek,
Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por, Mleko, Koncentrat pomidorowy, Cebula, Jogurt naturalny;
Składniki , żywe kultury bakterii jogurtowych, wyprodukowano bez stosowania GMO], Masło extra,
Mąka wieloziarnista typ 2000, Pietruszka liście
7. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa , Jabłko, Owoce mrożone [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka], Cukier

środa, 16.04.2025 r.
Obiad

1. Chleb pszenno żytni- 10.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
2. Mięso od szynki- 90.00g ( gulasz)
3. Sos - 60.00g (Zboża zawierające gluten) składniki: Woda wodociągowa, Cebula, Mąka wieloziarnista
4. Buraczki gotowane - 120.00g składniki: Burak, Cytryna, Cukier
5. Kasza jęczmienna perłowa- 60.00g (Zboża zawierające gluten)
6. Zupa z soczewicą- 330.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Seler i produkty pochodne) składniki:
Ziemniaki, Woda wodociągowa, Marchew, Pomidor, Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por, Soczewica
czerwona nasiona suche, Jogurt naturalny, Masło extra, Pietruszka liście
7. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce mrożone [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka], Cukier
8. Chleb z ziarnami- 5.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna, siemię lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]
9. Jajko z majonezem ze szczypiorkiem- 65.00g ( jaja, gorczyca)

czwartek, 17.04.2025 r.
obiad

 

piątek, 18.04.2025 r.
obiad

 

 

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  14.04-18.04.2025 r.

 

 

Poniedziałek, 14.04.2025 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1. Chleb pszenno-żytni -
35.00g (Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże]
2. Chleb z ziarnami- 9.00g
(Zboża zawierające gluten)
[składniki: ziarna
słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna,
siemię lniane, cukier, sól,
gluten pszenny, mąka
żytnia, kwas żytni]
3. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
4. Ogórek- 30.00g
5. Cukier- 5.00g
6. Cytryna- 1.83g
7. Herbata czarna bez cukru
2016 163.43g składniki:
Woda wodociągowa 100%,
Herbata czarna w torebkach
0%
8. Gruszka 50.00g / pomidor-
30g
9. Płatki kukurydziane na
mleku- 2150.00g (Mleko,
łącznie z laktozą) składniki:
Mleko, Płatki kukurydziane
10. Pomidor 20.00g
11. Schab pieczony- 20.00g
(sztuka mięsa)
1. Olej rzepakowy- 13. 50g
2. Sok jabłkowy-200g
3. Surówka z marchewki z
mandarynką- 50.0 0g ( składniki:
Marchew, mandarynka, sól, cukier
4. Barszcz czerwony z
ziemniakami z zieleniną- 290.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Zboża
zawierające gluten) składniki:
Ziemniaki średnio, Burak, Woda
wodociągowa , Jogurt naturalny,
Masło śmietankowe, Cytryna,
Mąka wieloziarnista, Pietruszka
liście, Czosnek
5. Placki ze szpinakiem z jabłkami
z dodatkiem mąki
pełnoziarnistej- 195.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Jaja i produkty
pochodne, Zboża zawierające
gluten) składniki: Mleko, Mąka
pszenna, Mąka pełne ziarno,
Jabłko, Szpinak mrożony, Jaja
6. Keczup- 5g
1. Herbata owocowa - 190.00g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
2. Banan - 55.00g
3. Zapiekanka z szynką z serem z
warzywami- 71.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Zboża
zawierające gluten, soja, gorczyca,
dwutlenek siarki, seler) składniki:
Bułka kajzerka- , Szynka
wykwintna, Ser żółty, Papryka
czerwona, Ogórek kwaszony

 

Wtorek, 15.04.2025 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

1. Chleb pszenno-żytni-
35.00g (Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże]
2. Chleb żytni - 10.00g
(Zboża zawierające gluten)
[składniki: mąka żytnia, sól,
drożdże, słonecznik, siemię
lniane, otręby żytnie]
3. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4. Cukier- 5.00g
5. Cytryna- 1.85g
6. Herbata czarna bez
cukru- 185.00g składniki:
Woda wodociągowa, Herbata
czarna w torebkach
7. Pomidor - 30.00g
8. Kiwi - 55.00g
9. Zacierki na mleku -
220.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten)
składniki: Mleko, Zacierka
jajeczna
10. Ogórek- 30.00g
11. Sałata -5.00g
12. Pasta jajeczna z
majonezem ze
szczypiorkiem - 30.00g
(Jaja i produkty
pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne)
składniki: Jaja,
Majonez, Szczypiorek
1. Ziemniaki - 180.00g
2. Koper ogrodowy -1.87g
3. Panierka - 25.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki: Olej
rzepakowy, Jaja, Bułka tarta,
Mąka kukurydziana
4. Schab wieprzowy bez kości-
55.00g
5. Surówka z kapusty pekińskiej z
papryką i jogurtem - 80.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
składniki: Kapusta pekińska,
Papryka czerwona, Jogurt
naturalny, Cukier
6. Zupa pomidorowa z ryżem
pełnoziarnistym z zieleniną-
250.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Seler i produkty pochodne)
składniki: Woda wodociągowa,
Marchew, Mleko, Seler
korzeniowy, Pietruszka korzeń,
Por, Ryż pełnoziarnisty, Koncentrat
pomidorowy, Masło śmietankowe
7. Kompot - 200.00g ( Seler i
produkty pochodne, gluten, jaja,
mleko, gorczyca, soja) składniki:
Woda wodociągowa, Jabłko,
Mieszanka kompotowa [składniki:
porzeczki czerwone, aronia
,truskawka, śliwka]
1. Rzodkiewka - 10.00g
2. Kakao na mleku - 170.00g (Mleko,
łącznie z laktozą) składniki: Mleko,
Kakao
3. Ciasto jogurtowe z jabłkiem i
marchewką(wypiek własny) -
100.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Jaja i produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki: Mąka
pszenna typ 450, Marchew, Jabłko,
Jaja, Jogurt naturalny, Olej
rzepakowy, Cukier
4. --------------------

 

środa , 16.04.2025 r.
śniadanie obiad podwieczorek

1.

Kakao na mleku -
200.00g (Mleko, łącznie
z laktozą) składniki:
Mleko, Kakao
2.

Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, woda, drożdże,
cukier, sól]
3.

Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4.

Ser żółty - 20.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
5.

Papryka czerwona-
10.00g
6.

Cukier- 5.00g
7.

Cytryna- 2.00g
8.

Herbata czarna bez cukru
-188.51g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata czarna w
torebkach
9.

Kajzerka - 40.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier]
10.

Sałata - 4.71g
11.

Pomidor - 30.00g
12.

Banan- 50.00g
13.

Ogórek - 30.00g

1. Sos - 50.00g (Zboża zawierające gluten)
składniki: Woda wodociągowa, Cebula,
Mąka wieloziarnista, Olej rzepakowy
2. Kasza jęczmienna perłowa- 43.00g
(Zboża zawierające gluten)
3. Surówka z pora, papryki i jabłka z
sosem jogurtowo-majonezowym -
65.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i
produkty pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne) składniki: Jabłko,
Por, Papryka czerwona, Jogurt naturalny,
Majonez, Cukier
4. Mięso z piersi kurczaka - 65.00g
5. Zupa fasolowa z zieleniną- 250.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Ziemniaki, Marchew,
Fasola biała nasiona suche, Pietruszka
korzeń, Seler korzeniowy, Por, Masło
śmietankowe, Pietruszka liście, Czosnek
6. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty
pochodne, gluten, jaja, mleko, gorczyca,
soja) składniki: Woda wodociągowa,
Jabłko, Mieszanka
kompotowa;[składniki: porzeczki
czerwone, aronia, truskawka, śliwka]

1.

Herbata owocowa - 160.00g
składniki: Woda wodociągowa ,
Herbata owocowa w torebkach
2.

Rzodkiewka -10.00g
3.

Kajzerka - 37.00g (Zboża
zawierające gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier]
4.

Masło ekstra – 2.00g( mleko
łącznie z laktozą)
5.

Bułka grahamka - 10.00g
(Zboża zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna
graham, mąka pszenna, woda,
drożdże, cukier, sól]
6.

Pomidor-20.00g
7.

Ogórek - 20.00g
8.

Chrupki kukurydziane - 8.00g
9.

Pasta z wątróbki drobiowej z
majonezem - 27.00g (Jaja i
produkty pochodne, Gorczyca
i produkty pochodne)
składniki: Wątróbka kurczaka,
Majonez, Cebula, ;10- ser
twarogowy-25g

czwartek , 17.04.2025 r.
śniadanie Obiad podwieczorek

1.

Chleb pszenno-żytni-
35.00g (Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże]
2.

Chleb słonecznikowy -
10.00g (Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
żytnia, woda, nasiona
słonecznika, mąka pszenna,
sól, cukier]
3.

Masło extra - 4.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
4.

Cukier- 5.00g
5.

Ogórek-25.00g
6.

Cytryna- 1.83g
7.

Herbata czarna bez cukru -
190.00g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
czarna w torebkach
8.

Krakowska - 20.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Soja i produkty
pochodne, Seler i produkty
pochodne, Gorczyca i produkty
pochodne , Dwutlenek siarki)
9.

Płatki jęczmienne na mleku
- 190.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża zawierające
gluten) składniki: Mleko, Płatki
jęczmienne
10.

Pomidor- 30.00g
11.

Sałata- 5.00g
12.

Orzechy nerkowca- 5.00g
(Nasiona sezamu i produkty
pochodne, Orzechy
(nerkowiec))

1. Surówka z buraczka z kapusta kwaszoną z
olejem słonecznikowym - 80.00g
składniki: Burak, Kapusta kwaszona, Olej
słonecznikowy
2. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda wodociągowa,
Jabłko, Mieszanka kompotowa,
[składniki: porzeczki czerwone, aronia,
truskawka, śliwka]
3. Zupa jarzynowa z masłem z zieleniną-
250.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki:
Ziemniaki, Marchew, Kapusta biała, Woda
wodociągowa, Por, Seler korzeniowy,
Pietruszka korzeń, Groszek zielony
mrożony, Jogurt naturalny, Masło
śmietankowe, Koncentrat pomidorowy ,
Pietruszka liście
4. Pierogi z mięsem wieprzowym- 150.00g
( Zboża zawierające gluten) składniki:
Mąka pszenna, mięso cebula, przyprawy

1.

Kiwi- 50.00g
2.

Herbata owocowa - 200.00g
składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
owocowa w torebkach
3.

Kajzerka - 35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
woda, drożdże, olej
roślinny, sól, cukier]
4.

Pomidor -30.00g
5.

Pasta drobiowa z
majonezem - 30.00g (Jaja
i produkty pochodne,
Gorczyca i produkty
pochodne) składniki: Mięso
z piersi kurczaka bez skóry ,
Majonez
6.

Bułka grahamka - 8.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, woda, drożdże,
cukier, sól]
7.

Ser twarogowy półtłusty
25.00g (Mleko, łącznie z
laktozą)

Piątek, 18.04.2025 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Masło extra - 4.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
2. Ogórek -30.00g
3. -----------------
4. Cukier- 5.00g
5. Herbata czarna - 200.00g składniki:
Woda wodociągowa, Herbata czarna
w torebkach
6. Marchew - 5.00g
7. Pomidor- 30.00g
8. Kajzerka - 37.00g (Zboża
zawierające gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda, drożdże, olej
roślinny, sól, cukier]
9. Otręby owsiane na mleku -
200.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Zboża zawierające gluten)
składniki: Mleko, Otręby owsiane
10. Sałata - 5.00g
11. Bułka grahamka- 10.00g (Zboża
zawierające gluten) [składniki:
mąka pszenna graham, mąka
pszenna, woda, drożdże, cukier, sól]
12. Szynka - 22.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Soja i produkty
pochodne, Seler i produkty
pochodne, Gorczyca i produkty
pochodne, zboża zawierające
gluten) [składniki: 88,7% szynki
zużyto na 100g gotowego produktu,
sól, substancja zagęszczająca, białko
wieprzowe]

1.

Ryż biały - 45.00g
2.

Miruna - 55.00g (Ryba) –kotlet
mielony
3.

Olej rzepakowy- 7.00g
4.

Marchewka gotowana z groszkiem z
olejem - 60.00g składniki: Marchew,
Groszek zielony mrożony, Olej
rzepakowy, Cukier, Cytryna
5.

----------------------
6.

Zupa krupnik z kaszy jaglanej z
zieleniną- 250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Seler i produkty pochodne)
składniki: Woda wodociągowa,
Ziemniaki, Marchew, Pietruszka
korzeń, Seler korzeniowy, Por, Kasza
jaglana, Masło śmietankowe,
Pietruszka liście
7.

Sok -200g
8.

Dodatki do kotleta mielonego z ryby-
20.00g (Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten) składniki:
Otręby owsiane , Cebula, Bułka tarta,
Jaja, Czosnek

1.

Herbata owocowa -
200.00g składniki:
Woda wodociągowa ,
Herbata owocowa w
torebkach
2.

Jogurt z owocami-
140.00g (Mleko, łącznie
z laktozą) składniki:
Mleko
3.

Drożdżówka - 50.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
4.

Winogrono-50g

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka