Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn. 15.04.2024 r. - 19.04.2024 r.

Poniedziałek , 15.04.2024 r.
Obiad
1. Woda z miętą - 206.19g składniki: Woda wodociągowa , Herbata miętowa
2. Makaron świderki - 92.78g ( gluten, soja)
3. Ser twarogowy półtłusty- 82.47g ( mleko łącznie z laktozą)
4. Cukier- 10.31g
5. Chleb pszenno-żytni- 15.46g [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas żytni( mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże, alergeny;  zboża zawierające gluten]
6. Chleb z ziarnami - 9.28g [składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna graham, mąka pszenna, siemię
lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni, alergeny; zboża zawierające gluten]
7. Brzoskwinia w syropie- 41.24g
8. Zupa kalafiorowa z groszkiem z zieleniną- 340.21g( seler, mleko łącznie z laktozą, jaja, soja,
gorczyca, gluten), składniki: Ziemniaki, Woda wodociągowa, Marchew, Kalafior mrożony, Pietruszka
korzeń, Seler korzeniowy, Por , Mleko, Groszek konserwowy [składniki: skład -groszek zielony, ziarno,
woda, cukier, sól, zawartość groszku bez zalewy 240g], jogurt naturalny [składniki: Składniki , żywe
kultury bakterii jogurtowych, wyprodukowano bez stosowania GMO], Masło extra, Pietruszka liście
9. Marchew - 30.93g
10. Papryka czerwona - 10.31g
11. Sałata - 5.00g
12. Masło extra - 6.19g ( mleko łącznie z laktozą)
Wtorek, 16.04.2024 r.
Obiad
1. Ziemniaki - 260.42g
2. Koper ogrodowy- 1.79g
3. Wywar warzywny do rosołu- 312.50g ( seler), składniki: Woda wodociągowa, Marchew, Pietruszka
korzeń, Seler korzeniowy, Por, Cebula, Pietruszka liście
4. Luksusowy makaron wałkowany 5 jajeczny- 35.00g ( gluten, jaja)
5. Szarlotka ( wypiek własny)- 72.92g ( gluten, jaja), składniki: Jabłko, Mąka pszenna, Jaja, Cukier,
Masło extra, Jogurt naturalny, Skrobia ziemniaczana
6. Marchewka gotowana z groszkiem - 125.00g ( mleko, jaja, soja, gluten, seler, gorczyca), składniki:
Marchew, Groszek zielony mrożony, Olej rzepakowy, Cytryna, mąka pełne ziarno [składniki: mąka
pszenna pełnoziarnista powstała z całego ziarna; łuski, bielma i zarodka], Cukier
7. Udo kurczaka- 114.58g
8. Kompot - 208.33g( mleko, jaja, soja, gluten, seler, gorczyca) składniki: Woda wodociągowa, Jabłko,
mieszanka kompotowa [składniki: owoce 99%, 1% mieszanka przyprawowa], Cukier 1%
środa, 17.04.2024 r.
Obiad

1. Ryż biały- 63.83g
2. Schab ze śliwką - 117.02g ( gluten), składniki: Schab wieprzowy bez kości, Śliwki suszone , Olej
rzepakowy, Mąka wieloziarnista
3. Gruszka - 53.19g
4. Chleb pszenno-żytni- 10.64g [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas żytni( mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże, alergeny;  zboża zawierające gluten]
5. Zupa z ogórków kiszonych z zieleniną- 351.06g ( seler, mleko łącznie z laktozą), składniki: Ziemniaki,
Woda wodociągowa, Ogórek kwaszony, Marchew, Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por, Mleko,
Masło extra , Pietruszka liście
6. Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami z sosem jogurtowo majonezowym127.66g ( mleko
łącznie z laktozą, jaja, gorczyca, orzeszki ziemne, orzechy, sezam, gluten, soja), składniki: Kapusta
pekińska, Rodzynki [składniki: opakowanie zawiera ;rodzynki 99,5%, olej bawełniany i/lub
słonecznikowy, zawartość soli w produkcie wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu],
Jogurt naturalny, Majonez, Cukier
7. Chleb z ziarnem- 4.79g [składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna graham, mąka pszenna, siemię
lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni, alergeny; zboża zawierające gluten]
8. Kompot - 212.77g ( mleko, jaja, soja, gluten, seler, gorczyca), składniki: Woda wodociągowa , Jabłko,
Mieszanka kompotowa [składniki: owoce 99%, 1% mieszanka przyprawowa], Cukier 1%

czwartek, 18.04.2024 r.
obiad

 

1. Barszcz ukraiński z fasolą z zieleniną- 333.33g ( seler, mleko łącznie z laktozą), składniki: Ziemniaki,
Woda wodociągowa, Burak, Marchew, Seler korzeniowy, Por, Pietruszka korzeń, Jogurt naturalny,
Fasola biała nasiona suche, Cytryna, Masło extra , Pietruszka liście
2. Gulasz wieprzowy - 90.91g( gluten) składniki: Wieprzowina szynka surowa , Cebula, Mąka
wieloziarnista
3. Gofry - 90.91g ( gluten, jaja), składniki: Mąka pszenna, Woda wodociągowa, Jaja , Olej rzepakowy,
Cukier, Proszek do pieczenia , sól z potasem; [składniki: sól morska jodowana z potasem o obniżonej
zawartości sodu, 15% potasu, magnez]
4. Woda z cytryną 202.02g składniki: Woda wodociągowa , Cytryna, Cukier
5. Ogórek kwaszony 90.91g
6. Kasza jęczmienna perłowa - 60.61g ( gluten)

piątek, 19.04.2024 r.
obiad

1. Ziemniaki - 287.23g
2. Miruna- 85.11g (ryba)
3. Dodatki do kotleta mielonego - 26.60g(gluten, jaja), (składniki: Cebula, Jaja, Otręby owsiane, Bułka
tarta, Czosnek
4. Królewski bukiet warzyw - 25.00g ( mleko, jaja, soja, gluten, seler, gorczyca)[składniki: skład; brokuł,
kalafior, marchew]
5. Fasolka szparagowa - 75.00g 9 mleko, jaja, soja, gluten, seler),[składniki: fasolka szparagowa mrożona
100%]
6. Koper ogrodowy- 2.15g
7. Olej rzepakowy- 10.74g
8. Zupa krupnik z zieleniną- 350.00g ( seler, gluten, mleko łącznie laktozą), składniki: Woda
wodociągowa, Marchew, Kasza jaglana, Seler korzeniowy, Por , Pietruszka korzeń, Masło extra, Cebula ,
Pietruszka liście
9. Kompot- 200.00g ( mleko, jaja, soja, gluten, seler, gorczyca), składniki: Woda wodociągowa, Jabłko,
kompot domowy [składniki: owoce 99%, 1% mieszanka przyprawowa], Cukier
10. Ciasto biszkoptowe z jabłkami - 117.02g( gluten, jaja), składniki: Jabłko, Jaja, Mąka pszenna, Cukier
11. ----------------------
12. Bułka paluch- 12.77g [składniki: mąka pszenna, woda, olej roślinny, drożdże, sól, cukier, alergeny; zboża
zawierające gluten]

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  15.04.2024 r. - 19.04.2024 r.

 

 

Poniedziałek, 15.04.2024 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1.
Chleb pszenno-żytni-
35.35g [składniki:
mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni(
mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże,
alergeny;  zboża
zawierające gluten] 2.
Chleb z ziarnami-
9.09g [składniki: ziarna
słonecznika, mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, siemię lniane,
cukier, sól, gluten
pszenny, mąka żytnia,
kwas żytni, alergeny;
zboża zawierające
gluten] 3.
Masło extra - 4.04g (
mleko łącznie z
laktozą) 4.
Ogórek- 25.25g 5.
Cukier - 5.05g 6.
Cytryna - 1.73g 7.
Herbata czarna bez
cukru - 164.67g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna w torebkach 8.
Gruszka- 40.00g 9.
Płatki kukurydziane
na mleku- 200.00g(
mleko łącznie z
laktozą), składniki:
Mleko, Płatki
kukurydziane 10.
Pomidor- 20.20g 11.
Wędlina ( sztuka
mięsa)- 20.00g
1. Olej rzepakowy- 13.00g
2. Barszcz czerwony z zieleniną z
ziemniakami -270.00g( mleko
łącznie z laktozą, gluten)
składniki: Ziemniaki, Burak, Woda
wodociągowa, jogurt
naturalny;[składniki: żywe
kultury bakterii jogurtowych,
wyprodukowano bez stosowania
GMO], mix tłuszczowy (dawniej
masło śmietankowe), Cytryna,
Mąka wieloziarnista, Pietruszka
liście, Czosnek
3. Placki ze szpinakiem - 180.00g (
gluten, mleko łącznie z laktozą,
jaja, soja, seler, gorczyca),
składniki: Mleko, Mąka pszenna,
Mąka pełne ziarno typ 2000
[składniki: mąka pszenna
pełnoziarnista powstała z całego
ziarna; łuski, bielma i zarodka],
Jabłko, Szpinak mrożony, Jaja
4. Ketchup - 5.05g [składniki: Zużyto
232g pomidorów na 100g
gotowego produktu, produkt nie
zawiera skrobi, konserwantów,
glutenu. skład pomidory, cukier
trzcinowy, sól himalajska, ocet
jabłkowy]
5. Surówka z marchewki z
mandarynką - 50.00g składniki:
Marchew, Mandarynka, Cukier
6. Woda z cytryną z miodem -
202.02g składniki: Woda
wodociągowa , Miód pszczeli,
Cytryna

Herbata owocowa - 178.12g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
owocowa w torebkach
2.

Banan - 50.00g
3.

Zapiekanka z szynką z serem
z warzywami - 65.66g(
gluten, mleko łącznie z
laktozą) składniki: kajzerka
[składniki: mąka pszenna,
woda, drożdże, olej roślinny,
sól, cukier, alergeny; zboża
zawierające gluten], Szynka,
Ser żółty, Papryka czerwona,
Ogórek kwaszony

 

Wtorek, 16.04.2024 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

1. Chleb pszenno-żytni-
35.00g [składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda,
sól, drożdże, alergeny; 
zboża zawierające
gluten]
2. Chleb żytni - 9.80g
[składniki: mąka żytnia,
sól, drożdże, słonecznik,
siemię lniane, otręby
żytnie, ( alergeny; zboża
zawierające gluten)]
3. Masło extra - 4.00g (
mleko łącznie z
laktozą)
4. Cukier- 4.90g
5. Cytryna- 1.73g
6. Herbata czarna bez
cukru - 172.74g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna w torebkach
7. Pomidor - 25.00g
8. Kiwi - 50.00g
9. Zacierki na mleku -
200.00g( mleko łącznie z
laktozą, gluten, jaja)
składniki: Mleko, Zacierka
jajeczna
10. Ogórek - 30.00g
11. Sałata - 4.67g
12. Pasta jajeczna z
majonezem ze
szczypiorkiem - 25.00g
, ( jaja, gorczyca),
składniki: Jaja,
Majonez, Szczypiorek
1. Ziemniaki - 180.00g
2. Koper ogrodowy- 1.75g
3. Panierka - 25.00g( gluten jaja)
składniki: Olej rzepakowy, Jaja,
Bułka tarta, Mąka kukurydziana
4. Schab wieprzowy - 50.00g
5. Surówka z kapusty pekińskiej z
papryką i jogurtem - 80.00g (
mleko łącznie z
laktozą)składniki: Kapusta
pekińska, Papryka czerwona,
Jogurt naturalny, Cukier
6. Zupa pomidorowa z ryżem
pełnoziarnistym z zieleniną-
250.00g ( mleko łącznie z
laktozą, seler)składniki: Woda
wodociągowa, Marchew, Mleko,
Seler korzeniowy, Pietruszka
korzeń, Por , Ryż pełnoziarnisty,
Koncentrat pomidorowy , Mix
śmietankowy
7. Kompot - 200.00g (Mleko, jaja,
soja, gluten, seler, gorczyca),
składniki: Woda wodociągowa,
Jabłko, mieszanka kompotowa
[składniki: porzeczki czerwone,
aronia, truskawka, śliwka]
1. Rzodkiewka 9.33g
2. Kakao na mleku - 150.00g(
mleko łącznie z laktozą),
składniki: Mleko, Kakao
3. Ciasto jogurtowe z jabłkiem i
marchewką ( wypiek
własny)- 80.00g ( mleko
łącznie z laktozą, jaja,
gluten), składniki: Mąka
pszenna, Marchew, Jabłko,
Jaja, Jogurt naturalny, Olej
rzepakowy, Cukier

 

środa , 17.04.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Rzodkiewka 9.33g
2. Kakao na mleku - 150.00g(
mleko łącznie z laktozą),
składniki: Mleko, Kakao
3. Ciasto jogurtowe z jabłkiem i
marchewką ( wypiek
własny)- 80.00g ( mleko
łącznie z laktozą, jaja,
gluten), składniki: Mąka
pszenna, Marchew, Jabłko,
Jaja, Jogurt naturalny, Olej
rzepakowy, Cukier
1. Sos - 40.00g ( gluten), składniki:
Woda wodociągowa , Cebula, Mąka
wieloziarnista, Olej rzepakowy
2. Kasza jęczmienna - 40.00g ( gluten)
3. Surówka z pora, papryki i jabłka z
sosem jogurtowo-majonezowym -
60.00g ( mleko łącznie z laktozą, jaja,
gorczyca)składniki: Jabłko, Por,
Papryka czerwona, Jogurt naturalny,
Majonez, Cukier
4. Mięso z piersi kurczaka- 60.00g
5. Zupa fasolowa z zieleniną- 240.00g (
seler, mleko łącznie laktozą),
składniki: Woda wodociągowa,
Ziemniaki średnio, Marchew, Fasola
biała nasiona suche, Pietruszka korzeń,
Seler korzeniowy, Por, Nabiałowy
tłuszcz do smarowania (dawniej
masło śmietankowe), Pietruszka
liście, Czosnek
6. Kompot - 200.00g( mleko, jaja, soja,
gluten, seler, gorczyca) składniki:
Woda wodociągowa , Jabłko,
mieszanka kompotowa [składniki:
porzeczki czerwone, aronia, truskawka,
śliwka]
1. Herbata owocowa -
150.00g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
owocowa w torebkach
2. Rzodkiewka- 10.00g
3. Kajzerka - 35.00g
[składniki: mąka pszenna,
woda, drożdże, olej
roślinny, sól, cukier,
alergeny; zboża
zawierające gluten]
4. Masło extra - 1.96g (
mleko łącznie z laktozą)
5. Bułka grahamka - 9.80g
[składniki: mąka pszenna
graham, mąka pszenna,
woda, drożdże, cukier, sól,
alergeny; zboża
zawierające gluten]
6. Pomidor - 20.00g
7. Pasta z wątróbki
drobiowej z majonezem -
25.00g( jaja, gorczyca),
składniki: Wątróbka
kurczaka, Majonez ,
Cebula
8. Chrupki kukurydziane -
7.84g
9. Ser twarogowy półtłusty-
20.00g ( mleko łącznie z
laktozą)
czwartek , 18.04.2024 r.
śniadanie Obiad podwieczorek
1.
Chleb pszenno-żytni- 35.00g
[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda, sól,
drożdże, alergeny;  zboża
zawierające gluten] 2.
Chleb słonecznikowy - 10.00g
[składniki: mąka żytnia, woda,
nasiona słonecznika, mąka
pszenna, sól, cukier, drożdże,
mieszanka wieloziarnista, słód
pszenny, alergeny; zboża
zawierające gluten] 3.
Masło extra - 4.00g ( mleko
łącznie z laktozą) 4.
Cukier-5.00g 5.
Ogórek -25.00g 6.
Cytryna- 1.74g 7.
Herbata czarna- 178.00g
składniki: Woda wodociągowa ,
Herbata czarna w torebkach 8.
Płatki jęczmienne na mleku -
190.00g ( mleko łącznie z
laktozą, gluten), składniki:
Mleko, Płatki jęczmienne 9.
Pomidor 20.00g 10.
Sałata - 4.76g 11.
Orzechy nerkowca 5.00g (
orzechy) 12.
Kiełbasa krakowska- 20.00g
[składniki: mięso wieprzowe
92,4% na 100g gotowego
produktu, skład; woda, sól,
białko sojowe, glukoza,
ekstrakty smaku, przyprawy,
substancje konserwujące,( może
zawierać; gluten, gorczycę,
dwutlenek siarki, mleko
łącznie z laktozą, seler)]
1. Zupa jarzynowa z zieleniną-
250.00g ( seler, mleko łącznie z
laktozą, jaja, soja, gluten,
gorczyca); składniki: Ziemniaki,
Marchew, Kapusta biała, Woda
wodociągowa, Por, Seler
korzeniowy, Pietruszka korzeń,
Groszek zielony mrożony, Jogurt
naturalny, Nabiałowy tłuszcz do
smarowania (dawniej masło
śmietankowe), Koncentrat
pomidorowy, Pietruszka liście
2. Kopytka z masełkiem z
sezamem- 200.00g ( mleko
łącznie z laktozą, gluten, sezam,
jaja), składniki: Ziemniaki,
Skrobia ziemniaczana, Mąka
pszenna typ 450, Jaja kurze całe
3%, masło śmietankowy smak
[składniki: tłuszcz mleczny 52%,
tłuszcz roślinny 15%, śmietanka
pasteryzowana, olej roślinny
rzepakowy, kultury bakterii
mlekowych], Sezam
3. Kompot - 200.00g ( mleko, jaja,
soja, gluten, seler, gorczyca),
składniki: Woda wodociągowa,
Jabłko, kompot [składniki: owoce
99%, 1% mieszanka przyprawowa]
4. Surówka z buraczków z cytryną z
olejem słonecznikowym - 80.00g
składniki: Burak, Olej
słonecznikowy, Cytryna, Cukier

Kiwi - 30.00g
2.

Herbata owocowa -
190.48g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w
torebkach
3.

Kajzerka - 33.00g
[składniki: mąka
pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier, alergeny;
zboża zawierające
gluten]
4.

Pomidor- 20.00g
5.

Pasta drobiowa z
majonezem- 20.00g
(jaja, gorczyca),
składniki: Mięso z
piersi kurczaka bez
skóry, Majonez
6.

Bułka grahamka -
8.00g [składniki:
mąka pszenna
graham, mąka
pszenna, woda,
drożdże, cukier, sól,
alergeny; zboża
zawierające gluten]
7.

Ser twarogowy
półtłusty- 10.00g (
mleko łącznie z
laktozą)

Piątek, 19.04.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek
Masło extra - 4.08g (
mleko łącznie z
laktozą) 2.
Ogórek- 25.51g 3.
Cukier - 4.95g 4.
Herbata czarna bez
cukru - 186.94g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna w torebkach 5.
Marchew- 5.10g 6.
Pomidor - 20.41g 7.
Kajzerka - 33.67g
[składniki: mąka
pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier,
alergeny; zboża
zawierające gluten] 8.
Otręby owsiane na
mleku - 204.08g
składniki: Mleko,
Otręby owsiane 9.
Sałata - 4.95g 10.
Bułka grahamka -
10.20g [składniki: mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, woda, drożdże,
cukier, sól, alergeny;
zboża zawierające
gluten] 11.
Szynka kulka- 20.41g
[składniki: szynka
wieprzowa 69,0% na
100g gotowego
produktu, alergeny;
soja]
1. Ryż biały- 40.82g
2. Miruna- 51.02g( Ryba)
3. Olej rzepakowy- 7.14g
4. Marchewka gotowana z groszkiem z
olejem -. 81.63g( jaja, mleko, soja,
gluten, seler, gorczyca) składniki:
Marchew, Groszek zielony mrożony,
Olej rzepakowy, Cukier, Cytryna
5. Zupa krupnik z kaszy jaglanej z
zieleniną- 255.10g ( seler, mleko
łącznie z laktozą), składniki: Woda
wodociągowa, Ziemniaki, Marchew,
Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy,
Por, Kasza jaglana, Nabiałowy tłuszcz
do smarowania (dawniej masło
śmietankowe), Pietruszka liście
6. Dodatki do kotleta mielonego -
20.41g ( gluten, jaja), składniki:
Otręby owsiane, Cebula, Bułka tarta,
Jaja, Czosnek
7. Kompot - 204.08g ( mleko, jaja,
soja, gluten, seler, gorczyca),
składniki: Woda wodociągowa, Jabłko,
mieszanka kompotowa [składniki:
owoce 99%, 1% mieszanka
przyprawowa]

Herbata owocowa -
153.06g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
owocowa w torebkach
2.

Kakao na mleku-
170.00g składniki: Mleko,
Kakao
3.

Kajzerka - 33.67g
[składniki: mąka pszenna,
woda, drożdże, olej
roślinny, sól, cukier,
alergeny; zboża
zawierające gluten]
4.

Masło extra- 2.55g(
mleko łącznie z laktozą)
5.

Pomidor- 20.41g
6.

Szczypiorek - 4.71g
7.

Bułka grahamka - 9.91g
[składniki: mąka pszenna
graham, mąka pszenna,
woda, drożdże, cukier, sól,
alergeny; zboża
zawierające gluten]
8.

Serek wiejski ziarnisty -
30.61g ( mleko łącznie z
laktozą)

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka